Els mercats d'Istanbul


Després d'allunyar-nos del centre i dels llocs més turístics, bé havíem de visitar dues de les grans atraccions d'Istanbul: el Gran Basar i el Basar de les Espècies.

Què dir del Gran Basar? Suposo que la majoria teniu imatges gravades al cap que hem vist a la televisió i al cinema. Jo també les tenia i la veritat és que em pensava que seria molt més angoixant, per les gentades, per l'assetjament constant dels comerciants... I res a veure. Sí que hi havia força gent, és lògic, però no vaig sentir cap tipus de sentiment d'ansietat per la visita. Vam passejar tranquil·lament  podent gaudir de les més de 4.000 parades. 
El més interessant, però, tant del Gran Basar com del Basar de les Espècies és conèixer els voltants i l' interior d'aquests laberints. Semblants a l'entorn dels nostres mercats (d'aquells que no han estat remodelats perquè els visitin els turistes i encara són autèntics), els carrerons que rodegen els basars d'Istanbul estan farcits de botigues i parades de menjar, però també amb estris de cuina tradicionals i moderns.

Pel que fa a l'interior, aquest viatge ens va permetre descobrir un dels majors tresors que jo hagi pogut visitar mai, els caravasars (han en turc). Els han són magatzems limítrofes als grans mercats de l'època otomana, on vivien els comerciants amb les seves caravanes i també emmagatzemaven els seus productes. Normalment a cada han s'hi reunien comerciants que tractaven amb els mateixos productes i allà mateix ja es feien transaccions comercials.
La visita al Büyük Valide Han (1651) va ser embriagadora. Un avi que s'encarrega de manera molt casolana (a canvi de la voluntat) de fer passar els visitants, ben pocs, que s'interessen pel caravasar, ens va ensenyar els tres patis que conformen el han, la torre bizantina que es troba al mig (des d'on es crida a la pregària) i pujar al sostre del pati principal on es pot gaudir d'unes vistes impressionants sobre la ciutat.


Pel que fa a la teca, a la sortida del Gran Basar vam poder menjar, des de 3€, unes meravelloses i copioses broquetes al Dürümcü Mustafa (Kiliççilar Sk 29-31), mentre caminàvem cap al Basar de les Espècies.
Al costat de la Yeni Camii (Mesquita Nova) es troba el Misir Çarsisi, anomenat també Basar Egipci o de les Espècies, reconstruït el 1943 a la zona on genovesos i venecians havien instal·lat  el 1663 un mercat d'espècies i perfums. L'olor que desprèn la zona a espècies és fascinant. S'hi pot trobar una oferta infinita d'espècies, tes, fruits secs i dolços. Espectacular!


També l'entorn del Basar de les Espècies és un molt bon lloc per passejar i descobrir parades de menjar casolà i d'estris per cuinar. Per exemple, nosaltres vam descobrir-hi les pide (unes pseudo pizzes turques) que són de carn, formatge, verdures, amb ou... i s'acompanyen d'ayran, una beguda feta a base de iogurt salat.

Comentaris

Entrades populars