Gastro SWISS (1)

Ara que ja ha arribat el bon temps, crema el sol i sembla que el fred i la pluja han marxat fins al proper hivern, a mi em comença a envair la nostàlgia. L’estiu se’m fa tan feixuc que només treure el cap per la finestra ja penso en l’hivern. I pensant en tots els dies que queden fins al Nadal, he recordat que encara no havia penjat cap crònica de l’estada nadalenca a les contrades suïsses. Quin cap m’ha deixat la mudança!
Us començaré ensenyant totes les coses que vam portar ben atapaides a la maleta:

Pels companys de feina, unes xocolates farcides de kirsch, un licor de cireres, diguem fortet. Suposo que no cal que ens aturem gaire estona a parlar de la xocolata suïssa... només us diré que durant aquest segon viatge suís tampoc vaig aconseguir veure cap vaca lila i va ser una gran decepció...

La navalla suïssa és un altre dels objectes més típics, però si ho combinem amb xocolata i un packaging ben original no t'hi pots resistir...

Al Nadal és molt tradicional fer galetes i a Suïssa en tenen un munt de diferents. Tothom les fa a casa i és una activitat per fer en família, amb els amics... Allà en vam menjar un munt, però vam voler dur-nos una mostra representativa:
  1. les ZIMSTERNE són uns estels nadalencs fets principalment amb ametlla i canyella
  2. les SPITZBUBEN són les galetes que jugen amb dues bases, foradant la superior amb infinitat de motlles de diferents dissenys i omplint aquest espai amb melmelada.
  3. les CHRÄBELI són galetes d'anís, força dures que la gent acostuma a menjar deixant que es desfacin a la boca i alliberant així tots els seus aromes.
  4. les SPRINGERLE són unes galetes festes amb ou, sucre i farina, però es distingeixen perquè un cop estirada la massa es premsa amb motlles que dibuixaran a la superfície tot de figures i escenes molt detallades. També se'n troben a Alemanya i Àustria, i són força semblants als speculoos de Bèlgica.
  5. les MAILÄNDERLI són unes galetes de massa quebrada que no s'estiren gaire amb el corró perquè són d'una certa consistència i es pinten amb rovell d'ou.
Per tancar el tema galetes, l'Advocat em va mantenir apartada tot el que va poder de les botigues de cuina i ferreteries, però finalment vaig aconseguir comprar-me uns tallapastes per fer galetes ben suïsses i uns pals per no despistar-se amb el corró i aconseguir que les galetes siguin tan primes o gruixudes com calgui.

I per acabar no ens vam estar de comprar un paquet de quilo de Caotina, el cacao en pols per barrejar amb la llet. I és que allà no saben el que és un suís, per a ells és un cola-cao calent...

Comentaris

Entrades populars