Panellets

"El dia de Tots Sants a la nit, abans de fer la castanyada, en totes les cases cristianes es resen tres parts de rosari. Demés de castanyes torrades es mengen molts de "panallets", bevent-se bona mistela o altres vins generosos. Els confiters de les poblacions petites acostumen a posar, al carrer, durant la nit d'aquest dia, taules plenes de "panallets" de diferents gustos i colors i fan rifes sorolloses. Explicarem la recepta d'una de les classes de panellets.

Panellets amb perfum de llimó

Primerament es prepara pasta de massapà en la següent forma: es netegen 500 grams d'ametlles dolces, donant-los-hi una bullida amb aigua. Fet això, es molen a la màquina amb igual pes de sucre. Es passen dues vegades per la màquina a fi que la pasta sigui ben fina, i amb aquest procediment podrem donar forma als nostres panellets.
Aquesta pasta d'ametlla s'empasta bé damunt la taula, barrejant-hi uns 25 grams de sucre en pols, 1 ou enter més una clara, amb les raspadures d'una pell de llimó. Una volta està tot ben barrejat, per mitjà d'un ganivet es divideix la pasta en fragments d'uns 15 o 25 grams cada un. Cada peça d'aquestes s'adapta a la forma d'una bola, que es passarà pel cim del sucre granet, amb el fi de què quedi ben ensucradala superfície mitjançant aqeusta capa.
Es col·loquen al damunt de llaunes untades prèviament amb una mica d'oli o de mantega, o bé al damunt de paper blanc, i es couen al forn amb molta cura."

[Fragment i recepta extrets del llibre Àpats d'Ignasi Domènech de 1930, que guardo amb molta cura dins d'una funda de plàstic perquè pobret, està molt vellet]

Cada any faig els panellets a casa perquè, tot i ser unes postres laborioses, són molt divertits i entretinguts de fer. Sempre havia seguit la recepta que facilita la botiga Can Gispert de Barcelona. I també allà comprava unes caixes especial de panellets amb tots els ingredients que es necessiten per fer una bona pasta mare, juntament amb els ingredients per fer les varietats de pinyons, ametlles, llimona, coco, etc. Us la copio:

250 grams de sucre llustre, 500 grams d'ametlla ratllada i 3 ous

En un bol poseu el sucre i l'ametlla ratllada, remeneu-ho bé i afegiu-hi els ous sense batre. Treballeu aquesta pasta fins que quedi ben fina. Deixeu-la reposar 24 hores (si no teniu temps, treballeu la pasta més estona sense deixar que s'estovi massa) i ja teniu a punt la pasta mare dels panellets, el massapà. Per aquells que vulguin provar-ho, us farem un suggeriment: substituïu l'ametlla per la mateixa quantitat d'avellana i procediu de la mateixa manera. Les avellanes les podeu moldre amb la pell. Si la massa us queda massa seca podeu afegir-hi un rajet d'aigua i un altre d'ou. Amb aquest massapà ja podeu fer panellets del que vulgueu. Per fer les varietats de:

- pinyons: es fan petites boletes, es passen per clara poc batuda i després es cobreixen amb els pinyons i es pinten amb rovell d'ou. Per a que els pinyons s'enganxin bé, tingueu les mans humides

- ametlla torrada: es dóna a la pasta forma de mitges llunes, es pinten amb rovell d'ou i es cobreixen amb l'ametlla granet

- coco: es mescla el massapà amb una part igual de coco, ben barrejat. Se'ls dóna forma de piràmide

- cirera: es fan boletes aixafades i al mig s'hi posa mitja cirera

- codonyat: talleu una tira estreta de codonyat i emboliqueu-la amb la massa. Talleu-ho a trossos d'un centímetre de gruix

- festuc: trinxar uns quants festucs, fins que quedin en pols i barrejar amb el massapà. Posar un petit festuc a sobre del panellet.

- xocolata: fer forma d'aglans amb el massapà i quan estiguin cuits banyar-los en xocolata. Arrebossar amb una mica de fideus de xocolata.

- llimona: barregeu el massapà amb la pell ratllada d'una llimona i unes gotetes de suc. Feu-ne boletes, arrebossar-les amb sucre.

- maduixa: barrejar el massapà amb unes gotes de suc de maduixa i arrebossar amb sucre.

Un cop fets els panellets es couen al forn una mica fort durant 10 minuts. Els panellets s'assequen a mesura que es refreden i són més bons si es deixen reposar un dia o dos.

Altres receptes de panellets aquí, aquí, aquí, aquí, i també els panellets diferents de la Gemma, els de bcnmonamour, els de la Miriam del Galetetes, els de la Boston...

Comentaris

Entrades populars