TERMCAT gastronòmic i Plats a la carta

Mitjançant una nova publicació gratuïta de La Vanguardia, Alimentar-se, m'assabento de dos productes lingüístics que seran d'utilitat per a aquells que vulguin parlar amb propietat sobre la gastronomia oriental o els procediments culinaris, i també per a aquells que tinguin necessitat de crear el menú en forma de carta.

- Terminologia gastronòmica: El TERMCAT és una entitat que es dedica a coordinar i promoure activitats que desenvolupin el llenguatge científic, tècnic i especialitzat en llengua catalana. A través del seu lloc web es poden consultar els seus serveis així com accedir a un diccionari en línia multilingüe on buscar termes de qualsevol especialitat. També posa a l'abast eines especialitzades, com els següents diccionaris gastronòmics:

1. Diccionari de procediments culinaris: aplega i defineix 343 termes en català, castellà, francès i anglès relatius als procediments culinaris i a les accions que tenen lloc mentre es duen a terme. S'hi troben des dels tractaments bàsics dels productes fins a la presentació del plat, passant pels tipus de cocció i la conservació. El podeu consultar per internet o comprar-vos-el.

BLANCO GONZÁLEZ, J.; PAPIÓ AZNAR, F.; VILÀ MIQUEL, L.I. Diccionari de procediments culinaris. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2005. 82 p.ISBN 84-393-6736-8

2. Gastronomia japonesa: es presenten 20 fitxes terminològiques referides a ingredients i plats típics de la cuina japonesa que ja són comuns i representatius als Països Catalans. La majoria de les formes han estat normalitzades. Els termes es poden consultar en qualsevol de les quatre llengües de treball del TERMCAT, català, castellà, anglès i francès.

3. Gastronomia del Pròxim Orient: el mateix format que en el recurs anterior, només que en aquest cas es poden consultar termes de la gastronomia del Pròxim Orient així com del Nord d'Àfrica.

4. Plats a la carta: La Generalitat de Catalunya posa a l'abast del sector de la restauració un aplicació gratuïta que permet elaborar cartes en català i traduir-les al castellà, l'alemany, l'anglès, el francès i l'italià. Primer seleccionem els diferents plats i begudes, podem també incloure els preus, el títol de la carta, comentaris als plats, l'ordre de presentació, triar un disseny o crear-ne un de propi i per acabar decidir a quants idiomes la volem traduir.

Molt interessant!

Comentaris

Entrades populars