Apici i altres llibres de cuina antics

L'Apici és el llibre de cuina llatí més antic que es conserva. El seu títol es deu al nom del seu autor Marc Gavi Apici i es va anar elaborant entre el III i el IV, temps en el que es va anar afegint i traient receptes i ingredients per adaptar-los a cada època. L'obra consta de deu llibres on s'expliquen diverses maneres de preparar el peix, les carns i l'aviram amb moltes salses. També s'hi poden trobar receptes amb cargols, com s'elaboren les conserves i plats típics del temps en que es va escriure el manual.
Fa poc es va acabar de restaurar l'única còpia que es conserva, del segle IX, feta de l'original. Durant el segle XVIII va ser enquadernat juntament amb un text d'Hipòcrates i ara els tècnics els han desenquadernat i separat.

De l'Apici (De re coquinaria) es pot trobar una edició en català publicada per La Magrana en la col·lecció L'Esparver Clàssic que és molt assequible. I si esteu interessats en el tema, sapigueu que aquest any la 56a Fira del llibre d'ocasió antic i modern, que comença demà, dedica la seva exposició a l'envelat de la Gran Via als llibres de cuina antics.

Comentaris

Entrades populars